Ugens Klassisk Album – Redaktøren takker af!

Ugens Klassisk Album – Redaktøren takker af!

Med denne uges Klassisk Album slutter desværre også mit engagement hos WiMP og TIDAL, så det sidste album jeg præsenterer, er et af mine yndlings. Nemlig:

Dietrich Fischer-Dieskau, Sviatoslav Richter: “Schubert Lieder”

Den tyske baryton Dietrich Fischer-Dieskau var en af de helt store fortolkere af (navnlig) tyske Lieder og gennem årene arbejdede han sammen med mange forskellige pianister: Brendel, Schiff, Moore og Barenboim, for bare at nævne et lille udvalg. Det gav ham inspiration og hver gang han sang med en ny akkompagnatør fik sangene også nyt liv, har han udtalt.

På dette album samarbejder D F-D med den russiske “überpianist” Sviatoslav Richter om hvem det blandt andet er sagt, at han kunne spille så kraftigt og temperamentsfuldt, at han kunne få jorden til at ryste. Richters oprindelige, største musikalske passion var opera og  hans eminente evne til at læse og spille partiturer, sikrede ham allerede tidligt i karrieren et job som vokal coach på operaen i Odessa.

Men det er som solopianist han er kendt og elsket og den dag idag; 100 år efter hans fødsel i 1915, står han som en af de allerstørste pianister verden endnu har kendt. Fischer-Dieskau, som spillede sammen med Richter flere gange, sagde om ham, at han kunne gennemføre en hel Liederaften på omkring to timer uden en eneste tastefejl på klaveret og dét er noget af en præstation i sig selv..!

På albummet her, som udkom første gang i 1978 på det dengang hæderkronede label Polydor, har siden da stået som en milepæl i pladehistorien og også for de to kunstneres musikalske partnerskab. De fremfører her et udvalg på 16 af Franz Schuberts utrolige sange:

· Des Sängers Habe
· Wehmut
· Der Strom
· Das Zügenglöcklein
· Abendbilder
· Auf der Donau
· Der Schiffer
· Totengräbers Heimwe
· Am Fenster
· Die Sterne
· Fischerweise
· Liebeslauschen
· Der Wanderer 
· Auf der Bruck 
· Im Frühling
· Aus »Heliopolis« II 

En af grundene til at jeg har valgt netop dette som det sidste Klassisk Album er, at her viser to enestående solister hvad musikalsk samarbejde i grunden handler om. Nemlig at tilsidesætte sig selv og bare smelte sammen i musikken, men naturligvis tilføre den energi, perfektion og musikalsk engagement. Og det synes jeg, at man tydeligt hører her.

Jeg var selv elev hos Fischer-Dieskau i Berlin i en årrække under min studietid og jeg fik blandt andet mulighed for at synge netop nogle af disse sange for ham. Og det at stå foran ham og synge Schubert var næsten som at møde komponisten selv – det glemmer jeg aldrig!

Og hermed er der ikke meget mere tilbage for mig, end at ønske jer allesammen god vind – og god musik – fremover og med H. C. Andersens ord blot sige et varmt tak for nu:
“Hvor ord svigter, taler musikken”

FOTO: © Siegfried Lauterwasser / DG