Ugens Klassisk Album – Herbert von Karajan

Ugens Klassisk Album – Herbert von Karajan

Den 16. Juli 1989 – altså på torsdag i denne uge – mistede verden for 26 år siden en af de helt store klassiske musikpersonligheder fra det 20.  århundrede, nemlig den østrigske dirigent Herbert von Karajan, der blev 81 år gammel. Og det markerer vi med dette skønne album:

Bizet: Carmen – Baltsa, Carreras, van Dam, Ricciarelli – von Karajan

Herbert von Karajan er utivlsomt en af de mest markante dirigenter verden endnu har set og ved hans død i 1989, forsvandt med ham en mand, som altid havde ét – og kun ét stort ønske i sit liv som musiker nemlig at tjene musikken. Han levede et liv, som på overfladen måske så glamourøst ud, med privatfly og sportsvogne, men sandheden er nok i virkeligheden, at han også var en meget mådeholden mand.

Karajan blev et af de mest magtfulde mennesker i musikverdenen og var, som bekendt, chefdirigent for et af verdens bedste symfoniorkestre; Berlin Philharmonikerne helt frem til sin død i 1989 og det blev et både overmåde lykkeligt og samtidig virkelig stormfuldt “ægteskab”.

Hans meritter overgår de flestes; bl. a. lagde han grundstenen til den nu nærmest legendariske Philharmonie i Berlin, hans diskografi er så stor, at det givetvis vil tage år at gennemlytte det hele og hans ønske om at videregive en enestående oplevelse for lytteren, stod i centrum i hele hans karriere.

På Ugens Album hører du en stjernestund fra Karajans enorme mængde af operaindspilninger, nemlig Carmen med netop Berliner Philharmonikerne og den græske mezzosopran Agnes Baltsa i titelrollen. Hun flankeres af bl. a. José Carreras som Don José, Katia Ricciarelli som Micaéla og José van Dam som tyrefægteren Escamillo. Og som speciel dansk bonus hører du Mikael Melbye som den unge soldat, Moralés.

Rigtig god fornøjelse!

Og husk hvis du har spørgsmål eller kommentarer, så kontakt mig på: morten.ernst.lassen@tidal.com

FOTO: © Siegfried Lauterwasser / DG