Ugens Klassisk Album – Carlos Kleiber 85

Ugens Klassisk Album – Carlos Kleiber 85

På fredag den 3. juli ville den østrigsk-argentinske dirigent, Carlos Kleiber, være fyldt 85 og det vil vi gerne markere her hos os. Så denne uges album er alle Kleibers indspilninger på hæderkronede Deutsche Grammophon, som var det label han nåede at indspille mest musik på!

Carlos Kleiber - Complete Recordings on Deutsche Grammophon

Karajan, Bernstein og Abbado er alle store dirigentnavne som figurerer i den klassiske verden, men ét navn frembringer altid noget ganske særligt; nemlig Carlos Kleiber.
Carlos, som oprindelig var døbt Karl, blev født i Berlin den 3. juli 1930 og døde kort efter sin 74. fødselsdag, den 13. juli 2004. Moderen, Ruth Goodrich, var amerikaner og faderen, Erich, var tysker og en af sin tids meget store og berømte dirigenter. Gennem hele Carlos’ liv var faderen en rollemodel for ham – og det både på godt og ondt, da det efter manges mening også forblev en stor hindring for hans musikkarriere!

Carlos Kleibers liv og karriere som dirigent var og er den dag idag en gåde for mange – og ikke på det kunstneriske, men på det personlige og emotionelle plan! Og om det skyldes hans skrøbelige sind og psyke, skyggen fra faderen eller noget andet, er der mange meninger om. Men som dirigent var Kleiber helt og aldeles enestående og hans indspilninger, som ikke er ret mange heller, står tilbage som referencer og er albums som hører til blandt de allermest elskede og allerbedst sælgende overhovedet!

Og om maestro Kleiber er der sagt og skrevet så meget, at hvis man lægger det hele sammen og udregner hvor lang tid det vil tage at læse og se, så vil resultatet helt sikkert blive, at det vil tage længere tid end den tid hvor Kleiber sammenlagt stod på scenen. Han var nemlig kendt og berygtet for at aflyse koncerter og forestillinger – også nogle der allerede var gået igang. Ind imellem skulle han nærmest tvinges ind på scenen for at fuldføre en forestilling. To gange var han engageret til at dirigere Berliner Philharmonikerne, men begge gange rejste han hjem igen, inden koncerterne overhovedet havde fundet sted.

Køleskabsdirigenten og meget, meget andet er Kleiber gennem tiderne blevet kaldt; med let ondsindet reference til, at han som oftest kun dirigerede, når køleskabet var tomt. Så hev han en af de mange kontrakter han efter sigende havde liggende i skuffen op; underskrev den, rejste afsted, dirigerede og indkasserede sit med tiden enddog klækkelige honorar. Et sted var honoraret i sig selv ikke engang nok – der fik han en bil oveni honoraret!

Sammenligner man hans diskografi med andre store dirigenter, så kan mængden af titler måske se ud af noget, men i realiteten er det ikke ret meget, når man tager i betragtning at det er en karriere på over 40 år. Og så er en del af dem også live- eller radiooptagelser. En af de mest legendariske Kleiber-indspilninger er af Wagners Tristan og Isolde og den finder du også på denne uges album. Her forlod Kleiber optagelserne lige inden man skulle igang med tredie og sidste akt og kom ikke igen, men heldigvis kunne man klippe den sammen af brudstykker fra de forudgående, intensive prøver.

Carlos Kleiber står tilbage som en af det 20. århundredes allervigtigste dirigenter og det vil han givet gøre i mange år frem.
Så nyd denne uges album, som ikke blot indeholder tre hele operaer, en operette og symfoniske værker af Beethoven, Schubert og Brahms, men som giver et musikalsk indblik i en musiker og et menneske, som levede og åndede for musikken, men som gennemgik mange kvaler for at udføre den!

Og husk hvis du har spørgsmål eller kommentarer, så kontakt mig på: morten.ernst.lassen@tidal.com

FOTO: © Siegfried Lauterwasser / DG